Bez obaw o przyszłość > Baza wiedzy > Artykuły
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukrzycę ciążową definiujemy jako zaburzenie tolerancji węglowodanów, które po raz pierwszy pojawia się lub jest rozpoznane podczas ciąży. Jest to jedno z najczęstszych problemów zdrowotnych kobiet ciężarnych. W Polsce występuje u około 3-12% przyszłych matek.
1. Czynniki ryzyka wystąpienia cukrzycy ciążowej
2. Programowanie płodowe, a cukrzyca ciążowa
3. Dieta w cukrzycy ciążowej
4. Ile powinna przytyć kobieta w ciąży?
5. Zasady żywienia w cukrzycy u kobiet ciężarnych
6. Indeks i ładunek glikemiczny
7. Ilość i rozłożenie posiłków w ciągu dnia
8. Kolejność produktów w posiłku – najpierw białko później makaron?
9. Posiłek nocny – druga kolacja
10. Aktywność fizyczna, a cukrzyca ciążowa
Duży wpływ na wystąpienie cukrzycy ciążowej ma styl życia. W związku z tym epidemia otyłości i brak aktywności fizycznej sprawiają, że występuje ona coraz częściej wśród przyszłych matek.
Do głównych czynników ryzyka wystąpienia cukrzycy ciążowej należą:
Podczas rozwoju płodowego dochodzi do procesu tworzenia tkanek oraz narządów. Dodatkowo jest to ważny czas, który w nieodpowiednich warunkach może przyczyniać się do rozwoju otyłości i cukrzycy u przyszłego potomstwa. U kobiet ciężarnych z cukrzycą pojawia się hiperglikemia (wysokie stężenie cukru we krwi), która może być głównym czynnikiem wywołującym te wczesne zaburzenia. Właśnie dlatego tak ważne jest odpowiednie leczenie oraz podjęcie odpowiedniej terapii u tych kobiet.
Podstawą leczenia cukrzycy u kobiet w ciąży jest odpowiednio zbilansowana i indywidualnie dopasowana dieta. Pomaga utrzymać prawidłowe zakresy glukozy we krwi, które mają uchronić przed negatywnym wpływem nie tylko na matkę, ale również na płód. W przypadku wystąpienia cukrzycy ciążowej należy zwrócić szczególną uwagę na:
Ponieważ często cukrzycy ciążowej towarzyszy nadwaga lub otyłość, warto mieć na uwadze odpowiednie zwiększanie masy ciała podczas ciąży. Zaleca się, aby wzorować się na wskaźniku BMI przed zajściem w ciążę.
Kontrola przyrostu masy ciała u kobiet w ciąży jest niezwykle ważna, ponieważ zbytnie jej zwiększenie wiąże się z nadmiernym wzrastaniem płodu.
Ogólne zasady żywienia w przypadku cukrzycy ciężarnych nie różnią się znacząco od tych stosowanych u innych chorych na cukrzycę. Należy pamiętać zatem przede wszystkim o:
Powszechnie stosowanym narzędziem do komponowania diety są tabele indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG). Pozwalają uszeregować produkty pod względem ich wpływu na poziom glikemii we krwi. Założeniem jest, aby opierać dietę na produktach o niskim indeksie (IG<50) i ładunku glikemicznym (ŁG<10). Produkty o średnich i wysokich wartościach (IG>70, ŁG>20) powinny pojawiać się w mniejszych porcjach oraz rzadziej.
Warto pamiętać, że na wartości Indeksu Glikemicznego mają wpływ:
Czy wiesz, że…
Ugotowane i schłodzone ziemniaki (nawet ponownie odgrzane) mają niższy IG niż świeżo przygotowane? Wynika to z pojawienia się skrobi opornej w schłodzonych produktach zbożowych.
Kwestia ilości i godzin posiłków w ciągu dnia wymaga indywidualnego ustalenia ze względu na wyniki samokontroli glikemii oraz włączenia leczenia farmakologicznego. Ważne, aby były to w miarę stałe pory każdego dnia, które zabezpieczą przed hipo- i hiperglikemią. Za optymalne uznaje się wyjściowo zalecenie trzech posiłków i dwóch lub trzech przekąsek dziennie, mniej więcej co 3 godziny.
Okazuje się, że nie tylko rozłożenie porcji jedzenia w ciągu dnia ma znaczenie, ale również kolejność wyboru produktów podczas samego posiłku. Ze wstępnych badań wynika, że zjedzenie przed posiłkiem porcji białka, tłuszczu i błonnika spowalnia opróżniania żołądka, co wpływa na poposiłkową glikemię. Korzystne może okazać się zjedzenie najpierw porcji mięsa i warzyw przed węglowodanami np. kaszą, ziemniakami w trakcie jednego posiłku.
Ponieważ istnieje ryzyko wystąpienie hipoglikemii nocnej i syntezy ciał ketonowych, należy zabezpieczyć organizm w węglowodany przed snem. Zaleca się dodanie posiłku nocnego ok. 22:00, który dostarczy 25 g węglowodanów złożonych. Odpowiada to około 2 kromkom chleba pełnoziarnistego. Dodatkowo należy dodać białko – porcję sera, mięsa lub pasty z warzyw strączkowych oraz świeżych lekkostrawnych warzyw.
Badania wykazują korzystny wpływ aktywności fizycznej na normalizacje glikemii u kobiet ciężarnych z cukrzycą. Szczególnie zalecane są aktywności o intensywności lekkiej i umiarkowanej takie jak:
Jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych, zaleca się podejmowanie aktywności fizycznej 4 dni w tygodniu przez około 30 minut dziennie. Ostatecznie dobrze jest skonsultować odpowiednie ćwiczenia z fizjoterapeutą i/lub lekarzem prowadzącym.
Ekspert PZU Zdrowie